Omrollen, kruipen, lopen, springen, fietsen, zwemmen, een bal vangen, knippen of schrijven. Meestal maken kinderen zich deze vaardigheden spelenderwijs eigen omdat hun lichaamshouding en motoriek zich voorspoedig ontwikkelen. Door spelend te ontdekken en bewegend te ervaren, bouwen ze zelfvertrouwen op. Bewegen is belangrijk voor het leren van taal. Door bewegingspelletjes maakt een kind contact met andere kinderen. Kinderen die veel bewegen en (buiten)spelen lopen minder risico op gezondheidsproblemen.
Soms verloopt de ontwikkeling van uw kind niet zo vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als het een (aangeboren) aandoening heeft, een ongeval heeft gehad of langdurig ziek is geweest. Misschien werkt het gehoor, het zien, de tast, het evenwicht of het houdings- en bewegingsgevoel, niet of minder goed. Of kan het kind bijvoorbeeld een hand of been niet zo goed gebruiken.
In zo’n situatie kan uw kind baat hebben bij begeleiding van een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut. Wij geven voorlichting, adviezen en gerichte oefeningen om uw kind te helpen bij het aanleren van lichaamshoudingen, bewegingen, activiteiten en/of het leren omgaan met (blijvend) beperkte mogelijkheden.
Als kinderfysiotherapeut zijn wij geschoold in het onderzoeken en begeleiden van kinderen met een bewegingsprobleem, bijvoorbeeld:
-' Onhandige’ kinderen (DCD)
- Kinderen die achterblijven bij leeftijdsgenootjes bijvoorbeeld bij sport, spel, lopen, zwemmen
- Kinderen met aangeboren of verkregen aandoeningen: bijvoorbeeld cerebrale parese, jeugdreuma
- Kinderen met ademhalingsproblemen, zoals astma en hyperventilatie
- Kinderen met hoofdpijnklachten
Binnen de kinderfysiotherapie hebben wij ons gespecialiseerd in het onderzoeken en begeleiden van:
- Baby’s met een voorkeurshouding, huilbaby’s en baby’s die door een aangeboren afwijking of een ziekte een trage of afwijkende motorische ontwikkeling doormaken
- Kinderen met Obstetrische Plexus Brachialis Laesie (OPBL), onder andere in de functie van OPBL-consulent
- Kinderen met orthopedische- en sportgerelateerde problemen: onder andere pijnklachten en houdingsproblemen
- Kinderen met schrijfproblemen, zoals slecht leesbaar of langzaam schrijven
- Trainen van conditie, coördinatie en kracht bij kinderen met een bewegingsprobleem